Varautumissuunnitelma – mistä lähteä liikkeelle?

Mitä tapahtuu, kun tuulettimeen osuu oikein isosti ja yrityksen verkkopalvelut ovat poissa pelistä? Kuinka paljon katkos maksaa yritykselle? Näiden kysymysten kautta on hyvä lähestyä varautumissuunnitelmaa ja jatkuvuussuunnitelmaa miettimällä. ”Disaster recovery plan/site” eli järjestelmän palautumissuunnittelussa nousee yleensä esiin toinen konesali, josta palvelut ovat mahdollista suuren kriisin sattuessa käynnistää. Tärkein kysymys lienee, että onko olemassa jatkuvuussuunnitelma IT-palveluiden osalta?

Jatkuvuussuunnittelussa yleisesti lähdetään liikkeelle liiketoiminnan vaikutusanalyysistä (BIA), jossa yhtenä osana pohditaan tarvetta DR-palveluille ja minkä tasoinen varautuminen on järkevää. Varautumissuunnittelussa yleensä mietitään, että mihin tilanteeseen pitää pystyä palautumaan (RPO) ja kauan se saa kestää (RTO). Esimerkiksi, jos verkkokauppa kohtaa äkillisen halvaantumisen, niin onko tärkeä palautua viimeisen minuutin tilaan vai riittääkö edellisyön varmuuskopio. Päätös voidaan perustaa esimerkiksi päivän myyntivolyymista, koska olettavasti sen päivän tilaukset jäävät lähettämättä, kun data menetetään.

Jatkuvuussuunnitelmassa pitää pohtia myös kauan palautuminen saa kestää (RTO). Jos verkkokaupassa päivittäinen myynti on suurta, niin jokainen offline-minuutti on ratkaiseva. Jos taas tilauksia tulee silloin tällöin, niin palauttaminen voi kestää tunteja tai päiviä, koska näissä asioissa palautuksen nopeus vaikuttaa merkittävästi hintaan. Varmuuskopiointi toimiston NAS-palvelimelle vaatii aina käsityötä, kun järjestelmiä nostetaan pystyyn. Jos tietoa on paljon, niin pyörivältä (HDD) levyltä lukeminen voi kestää tunneista päiviin. Uudemmissa varmuuskopiointijärjestelmissä data on valmiiksi SSD-levyllä HCI-järjestelmässä (Hyper Converged Infrastructure), joka toimii normaalin levypalvelimen nopeudella. Tällöin palveluiden tietoja ei tarvitse kopioida mihinkään, vaan palvelut voidaan nostaa pystyyn varmuuskopioista suoraan ja sitten ajan kanssa siirtää takaisin normaalille levyjärjestelmälle.

VMware ja Veeam mahdollistavat varmuuskopioinnin jatkuvasti ja ilman, että jokaiselle kontille tai palvelimelle asennetaan mitään ohjelmaa. Näitä ympäristöjä voidaan palauttaa nykyaikaisista varmuuskopiointijärjestelmistä nopeasti ja verkotkin voidaan ohjelmoida kääntymään automaattisesti.

Kuinka pitkälle varautuminen kannattaa viedä? Näitä asioita asiakkaamme kysyvät usein. Meidän tarkoituksemme on löytää asiakkaalle sopiva palautumissuunnitelma riskien arvoon nähden. Halvimmat palautumissuunnitelmat eivät maksa paljon, mutta voi pelastaa isolta vahingolta. Meillä on myös kykyä rakentaa ratkaisuita, joissa toisessa laitesalissa odottaa jatkuvasti reaaliaikainen tieto ja kuuma rauta valmiina toimintaa. Operaattoripalveluidemme ansiosta myös verkkoliikenne kääntyy sutjakkaasti.

Jos asia herättää mielenkiintoa niin ota rohkeasti yhteyttä minuun tai myyntitiimiimme, varmasti löydämme myös spesialistin vastaamaan kysymyksiisi.

Lue lisää backup-palveluistamme: Vaultbackup


Kiinnostuitko varmuuskopiointipalvelustamme?

Jätä yhteystiedot

Nimi(Pakollinen)

Lupaamme olla sinuun yhteydessä viimeistään seuraavana työpäivänä!

Sakari Pöyhönen
Myyntijohtaja