Työharjoittelublogi – Janita Rupponen

Harjoitteluun yritysasiakaspalveluun it-infrapalveluja tarjoavaan yritykseen? Mikä jottei. Sivuaineena tietotekniikan kirjoittaneena (joka sisälsi yhden tietoverkko -kurssin) tietojärjestelmätieteen opiskelijana, en ollut hirveän varma omista taidoistani tarjota yritysasiakkaille apua heidän pulmissaan, mutta tässä sitä vielä ollaan.

Eniten hanskaan on jäänyt ja ymmärrystä tullut hostingpalveluihin liittyvissä asioissa, sillä niissä käyttäjillä on useiten ongelmia. Eniten tulee palauteltua tai luotua uusia tunnuksia, ratkaistua sähköpostien lähetys- ja saapumisongelmia, sekä asetettua domainien nimipalvelimia. Muutama uusi kirjainyhdistelmä ja sana on myös tullut opittua kuten SSH, IDS, SFP, SPF, SSL, DHCP, IPSec, IMAP, SMTP, DNS ja muita aakkosia. Näiden lyhenteiden kanssa on välillä vaikea pysyä perässä, ja jotta asia ei olisi näin yksinkertaista, puhutaan niistä välillä eri nimityksillä ja lempinimillä. Päälimmäisenä mieleen on jäänyt mysli, joka ei tietenkään ole välipalaksi soveltuva ruoka, vaan MySQL.

Erilaiset palvelut kuten Veeam, Openstack ja Nextcloud on myös tullut tutuksi, ei niinkään käytön kautta, mutta lukiessani ja vastatessani niihin liittyviin asiakkaiden kysymyksiin ja haasteisiin. Olen päässyt myös näkemään konkreettisesti, miten netti oikein toimii. Sekä mitä kaikkea pitää selvittää kuidun- ja sisäverkon rakennuksesta sisäverkon laitteisiin, niiden konfiguroimisesta asentamiseen, sekä jakamon sijainnista ja pääsystä kaapelointiin, ennen kuin liittymä saadaan asiakkaalle.

Viimeisenä oppina mainitsisin epävarmuuden sietämisen. Asiakas voi soittaa ja kysellä lähes mitä tahansa maan ja taivaan väliltä, eikä minulta usein löydy vastausta kaikkeen, sillä en voi tietää kaikkea. Aluksi tämä oli stressaavaa, mutta kun hyväksyin faktan, etten pysty olemaan kävelevä tietopankki, suuri painolasti nousi harteiltani.

Nyt kun olen kokenut pienemmässä yrityksessä työskentelyn verrattuna isompiin puljuihin, on tässä pienessä yrityksessä enemmän sielua ja yhteishenkeä, jollaista ei muualla ole. Poikien kanssa oli mukava pakertaa vajaa vuosi, mutta nyt täytyy keskittyä täysillä gradun valmiiksi saattamiseen.

Kiittäen, toimiston Pong-mestari

Janita

Niko Niinijärvi
Markkinointipäällikkö