Artikkelit Miksi olemme Sophos Platina -kumppani?

Miksi olemme Sophos Platina -kumppani?

Muutama kuukausi sitten TNNetistä tuli Sophoksen Platina-kumppani. Perinteisesti olemme olleet vahva avoimen lähdekoodin kannattaja, ja olemme edelleen, mutta miksi ja miten meistä tuli kaupallisen tuotteen merkittävä kumppani?

2019 Syksyllä päätimme kartoittaa vaihtoehtoja, miten voisimme tehdä parempia SD-WAN-ratkaisuja asiakkaillemme. Toki olimme SD-WANiin verrattavia ratkaisuja tehneet jo pitkään IPSec- ja muita VPN-yhteyksiä hyödyntäen, mutta erityisesti suuresti vaihtelevat yhteystekniikat (kuitu, kupari, 4G. Kiinteä IP, DHCP, NAT, mitä näitä nyt on..) ja automaattinen failover pääyhteyden vikaantuessa aiheuttivat omia haasteitaan ja kohtalaisen työläitä konfiguraatioita.

Sophos vakuutti

Marraskuussa 2019 saimme ensimmäinen Sophoksen laitteen itsellemme testiin. Samaan aikaan testasimme toki myös monia muita palomuuri- ja verkkolaitevalmistajia, ja speksasimme avoimeen lähdekoodiin perustuvia ratkaisuja. Näistä kaikista voittajaksi valikoitui kuitenkin Sophos.

Valintaan vaikuttivat niin vendorin tarjoama tuki testausvaiheessa, selkeä ja järkevä hinnoittelumalli, sekä ongelmamme ratkaisevan teknologian löytyminen. Moni muukin vendori pystyi näistä useamman kohdan täyttämään, mutta ei kaikkia. Valintaan ei vaikuttanut vendorin markkina-asema, sillä aiempien kokemuksien ja myös testien perusteella oli selvää, että tunnetuin ja kallein ei ole paras, ei meidän eikä asiakkaan kannalta.

No, ovatko vuodet 2020 – 2022 ollut yhtä juhlaa?

Eivät ole. Sophoksellakin on ollut omat ongelmansa, mutta olemme ne kaikki saaneet ratkaistua. Toisinaan vika on ollut näppäimistön ja selkänojan välissä, Sophoksen softastakin on joku bugi löytynyt, ja välillä on kokeiltu miten perse edellä puuhun kiipeäminen onnistuu. Vastaavia ongelmia on ollut myös vanhoilla ratkaisuillamme, on varmasti myös kilpailevilla vendoreilla, ja tulee todennäköisesti olemaan myös jatkossakin. Ottaen huomioon kuinka paljon olemme Sophoksen palveluita tuottaneet ja miten paljon uutta olemme oppineet näinkin lyhyessä ajassa, kokemukseni on kuitenkin ehdottomasti reilusti nettopositiviinen.

Palomuurien ja SD-WAN-laitteiden lisäksi olemme ottaneet Sophokselta palveluvalikoimaamme myös muita ratkaisuja, kuten sisäverkon palvelut (tukiasemat ja kytkimet), palvelimien ja käyttäjien tietoturvaa sekä SOC-palvelua. Vaikka nämä eivät alkuperäisessä valinnassa olleetkaan mukana, voin jälkiviisaana sanoa, että olisi pitänyt olla. Tilanteemme on sikäli onnekas, että lopputulos olisi ollut joka tapauksessa sama.

Tarjoammeko siis ainoastaan Sophoksen kytkimiä ja WLAN-tukiasemia?

Emme. WLAN-tukiasemista ja kytkimistä meillä on kymmenien vuosien historia, joten meillä on todella hyvä kuva siitä, mitä näillä laitteilla pystyy ja pitää pystyä tekemään. Esimerkiksi Sophoksen kytkimet eivät todellakaan ole markkinoiden parhaita ominaisuuksiltaan, mutta aika harvassa on toimistoympäristöt, joissa tarvitaan 100G linkkejä ja monimutkaisia VLAN-konfiguraatioita ja dynaamista reititystä. Kun hankitaan laitteita ja palveluita ympäristön mukaan, voidaan säästää tuhansia euroja. Jos tehdään Datacenter-ympäristöön core-kytkimiä, valitaan eri laitteet, kuin toimistoympäristöön, johon riittää toimisto- ja vierasverkon segmentointi. ”Paras” ei siis ole aina paras.

Entä olemmeko luopuneet täysin OpenSourcepalomuureista?

Emme ole, eikä ole suunnitelmissakaan. On olemassa asioita, jotka OpenSourcella ovat edelleen helpommin tai kustannustehokkaammin tehtävissä. Kaupallisissa tuotteissa on useille asiakkuuksille täysin tarpeettomia ominaisuuksia, joista näin ollen joutuisi maksamaan turhaan tai joutuu konfiguroimaan tarpeettoman monimutkaisia asioita. OpenSourcea tehdessä voidaan karsia kaikki turha pois, ja yllättäen hintakin on halvempi, kun ei ole yhtä montaa suuta ruokittavana.

Platinatason saavuttaminen on yksi sulka hatussa lisää, ja sen sulan kanssa tavoitteemme on edelleen sama: tuottaa asiakkaillemme kustanustehokasta ja tietoturvallista IT-infrapalvelua, viiveettömästi ja ilman piilokuluja – oikeita ratkaisuja hyödyntäen.