Luota omaan verkkotunnusvälittäjään

Jo jonkin aikaa monet verkkotunnuksien omistajat ovat saaneet yhteydenottoja ulkomaalaisilta toimijoilta, että heidän oman .fi verkkotunnuksen muita verkkotunnuspäätteitä on yritetty varata. Yhteydenoton aikana on kehotettu asiakkaita varaamaan nopeasti verkkotunnukset tältä toimijalta, jotta kukaan ulkopuolinen ei pääse käsiksi verkkotunnuksiin. Viime aikoina olemme saaneet yhteydenottoja omilta asiakkailtamme, jossa  suomalainen toimija on tehnyt kontaktointeja samalla kaavalla. Ainoastaan he ilmoittavat, että domainit on koitettu varata heiltä esimerkiksi asiakkaan postilokeroa käyttäen.

Tälläinen toiminta on meidän mielestämme haitallista, koska asiakasta varoitetaan toimesta, joka oletettavasti ei ole edes totta. Myynnillisesti ja markkinoinnillisesti mennään erittäin harmaalla alueella, jossa selvästi muutetaan totuutta, jotta saadaan asiakas ostamaan muut verkkotunnuspäätteet nopealla aikataululla toiselta yritykseltä. Monissa huijausyrityksissä henkilölle pyritään antamaan vähän aikaa, jotta hän joutuu tekemään nopeita päätöksiä. Tällöin rationaaliseen päätöksentekoon jää vain vähän aikaa. Nämä huijausyritykset päätyvät yleensä kuluttajan nopeaan ostopäätökseen ja huijauksen onnistumiseen.

Tässä asiassa nämä kalastelijat ovat kuitenkin sinäänsä oikeassa. On suositeltavaa varata oman brändiin sopivat verkkotunnuspäätteet, eikä tyytyä vain .fi verkkotunnukseen. Kuitenkin on järkevää miettiä, onko oman liiketoiminnan tarkoituksena laajentua esimerkiksi toiseen maahan tai maailmanlaajuiseksi. Jos näin ei ole, suositeltavaa on pysyttäytyä .fi verkkotunnuksessa.

On myös mahdollista, että kalastelijat voivat käyttää hyväkseen näitä verkkotunnus päätteitä. He voivat kiristää yritystä jakamalla näillä verkkotunnuksilla muuta sisältöä, mitä yritys esimerkiksi tekee ja antaa näin ollen väärää imagoa asiakkaalle. Jos kuitenkin näet, että haluat suojata yrityksesi imagoa varaa siis muitakin verkkotunnuksia.

Tässä vielä nyrkkisääntö, miten toimia jos sinuun otetaan yhteyttä:

  • Kuuntele tarkkaan mitä harmaa toimija sanoo, mutta älä missään nimessä hyväksy mitään puhelimitse. Pyydä kaikki hänen mainitsemat asiat ”mustaavalkoisella” eli esimerkiksi sähköpostiin.
  • Ole yhteydessä nykyiseen verkkotunnustoimittajaasi ja keskustele asia läpi heidän kanssaan. He konsultoivat sinua, onko tarvittaessa tarpeellista hankkia noita domaineita.
  • Osta ne verkkotunnukset, jotka koet auttavan liiketoimintaasi
  • Pyri suojaamaan yleisimmät verkkotunnukset (.fi / .com / .net)

Älä siis hätäile, jos sinulle tulee yllättävä puhelu domainin varauksesta. Luota nykyiseen verkkotunnusvälittäjääsi ja pyydä heiltä apua ongelmatilanteessa. Älä missään tilanteessa hyväksy heidän tarjoustaan, vaan luota toimijaan, joka on hyväksytty Viestintäviraston toimesta.

Niko Niinijärvi
Asiakasvastaava / Markkinointi