Kontit muuttavat maailmaa

Kun rahdit siirtyivät aikanaan kontteihin, ei varmaan kukaan ajatellut vihreitä arvoja, vaan nopeampaa ja helpompaa tavaran liikuttamista. Kontit kuitenkin mahdollistivat logistiikan alalla huimia harppauksia tehokkuudessa, kun sama laatikko voitiin siirtää laivasta junaan ja siitä rekkaan. Kymmenen vuotta sitten kuulin ensimmäisen kerran konttiteknologiasta IT-alalla ja tänä päivänä sana vilahtaa keskusteluissa päivittäin. Mitä siis ovat nämä kontit ja miten ne liittyvät vihreisiin arvoihin.

IT-konttien tehtävä on sama kuin merikonttien, eli standardisoida ohjelmien kehittämistä. Kontit (containers) paketoivat sovelluksen ja ajoympäristön yhteen. Konttiteknologian avulla luodaan siis standardisoitu ympäristö, jossa tapahtuu sovellusten ajaminen, ylläpito ja kehittäminen. Kun sovellus ”kontitetaan”, niin sen koodi, määrittelytiedostot, kirjastot ja muut riippuvuudet paketoidaan konttiin. Näin sovellus toimii erilaisissa ajoympäristöissä ja se voidaan siirtää eri ympäristöstä toiseen helpommin.

Miten kontit liittyvät vihreisiin arvoihin?

Ennen palvelut asennettiin aina yhdelle palvelimelle, eli fyysiselle raudalle. Tällöin palvelin palveli asiakkaita, mutta suurimmassa osassa palveluita palvelin oli toimettomana esim. yöajat, kun käyttäjätkin nukkuivat. Sitten keksittiin virtualisointi, jolloin samalle palvelimelle pystyttiin asentamaan useampi palvelin toisistaan tietämättä ja he jakoivat palvelinten resurssit. Nyt konteissa mennään taas pykälää syvemmälle, jolloin jokainen kontti käyttää karrikoiden samoja käyttöjärjestelmätiedostoja ja resursseja, mutta jokainen sovellus toimii omassa hiekkalaatikossaan tietämättä toisista konteista. Näin mennään aina tiheämmälle resurssien jaolle. Vihreys tulee siitä, että suurissa ympäristöissä voidaan toiselle puolelle maapalloa myydä prosessoriaika öisin ja toinen puoli käyttää päivisin. Näin sama rauta palvelee mahdollisimman tehokkaasti asiakkaita.

(Docker.com 2021)

Käyttäjän näkökulmasta kontit voivat oikein suunniteltuina tuoda myös liikkumavapautta, kun kontteja ei enää varsinaisesti päivitetä, vaan ne luodaan aina uudestaan muutoksien yhteydessä. Tällöin myös pilvipalveluiden ja sovellusten päivittäminen helpottuu, kun yksittäiset palvelun osat voidaan helposti luoda uudestaan. Ennen palvelut piti päivittää kokonaisuudessaan ja aina päivitykseen yritettiin saada mahdollisimman paljon muutoksia. Kuormien hajauttaminen ja skaalaaminen on konttiteknologioilla helpompaa, kuin perinteisillä malleilla.

Kontit eivät ole ratkaisu kaikkeen ja pienemmissä projekteissa kontit saattavat tuoda jopa ylimääräistä resurssihukkaa, mutta toisaalta voi antaa kehittäjille enemmän aikaa keskittyä olennaiseen eli ohjelmointiin.

Konttiteknologioissa julkiset pilvipalvelut ovat hyvä vaihtoehto, mutta eivät aina se paras ratkaisu. Meillä on kehitetty avoimen lähdekoodin päälle omaa konttien hallinta-alustaa, jonka avulla tieto ja koodi pysyvät varmasti rajojen sisällä, ja apu on aina lähellä ja saatavissa. Jos teillä on kiinnostusta, niin keskustelemme mielellämme lisää aiheesta.


Kiinnostuitko konttiratkaisuista? 

Jätä yhteystiedot

Nimi(Pakollinen)

Lupaamme olla sinuun yhteydessä viimeistään seuraavana työpäivänä!

Sakari Pöyhönen
Myyntijohtaja